Schoolbibliotheek

Schoolbibliotheek 'Bieb en Pow'

bieb 1

"De school is nog een van de weinige plekken waar je tegenwicht kunt bieden tegen alle moderne media, die steeds meer tijd opslokken, waardoor er in een gezin nauwelijks meer ruimte is om weg te duiken in een boek of om voor te lezen. Uit recent onderzoek blijkt ook dat in gezinnen steeds minder wordt voorgelezen. Op school kun je kinderen nog laten ervaren dat je kunt verdwijnen in een verhaal of meegenomen worden in een boeiende uiteenzetting. Lezen is concentratie, rust en je verdiepen in andere mensen en culturen, maar dan moet je daar wel tijd voor maken en niet bang zijn voor de toets- en testmaffia". Aldus de kinderboekenschrijver Jacques Vriens in een artikel uit de Volkskrant van 23 september 2013.

Wat heerlijk dan dat onze school een schoolbibliotheek heeft. Tijdens de Kinderboekenweek in oktober 2013 openden wij onze eigen bibliotheek: Bieb en Pow.

bied 2

Bezoek aan de bieb

De bibliotheek bevindt zich in de aula. De gezellige huiskamersfeer nodigt uit tot rustig lezen. Sfeer is belangrijk om ons doel te bereiken: we streven naar leesbevordering waarbij het leesplezier voorop staat.

Onze schoolbibliotheek is geopend op maandag en woensdag en de leerlingen komen op deze dagen in kleine groepjes naar de bieb, om in alle rust te lezen en boeken te lenen. De boeken die de leerlingen lenen zijn bedoeld voor gebruik in school. Zo heeft iedereen een goed boek voor het leeskwartier waar elke schooldag mee start.

De kleutergroepen lenen nog geen boeken. Zij komen om de week naar de bibliotheek. Er staan dan diverse boeken uitgestald waaruit ze kunnen kiezen. Ze gaan alleen met een boek zitten, of kunnen samen met klasgenoten een boek bekijken en bespreken. Er wordt voorgelezen door een van de vrijwilligers en vaak volgen er leuke en leerzame gesprekken.

Collectie

We hebben een uitgebreide collectie van AVI-leesboeken, kinder- en jeugdfictie en informatieve boeken. Voor de allerkleinsten zijn er voorlees- en prentenboeken. We bieden altijd boeken aan die passen bij een actueel thema of bij een groepsactiviteit. Denk bijvoorbeeld aan thema's als de seizoenen, feestdagen, Kinderboekenweek, carnaval, vakantie, natuur, museum, ... Vooral de leerlingen van groep 1 t/m 5 lezen graag onze themaboeken.

Wij krijgen steeds beter inzicht in welke boeken graag gelezen worden, welke we nog zouden kunnen gebruiken, hoe we boeken kunnen aanbieden aan kinderen die niet zo graag lezen of die het moeilijk vinden om een keuze te maken. We kijken ook kritisch naar onze boeken. Verouderde boeken worden daarom uit de collectie gehaald. Boeken die de leerlingen nog missen proberen we aan te schaffen. Of we krijgen boeken, geschonken door leerlingen en leraren. We zijn altijd blij met goed bruikbare boeken!

Hebt u een vraag of tip voor ons, loop gerust eens binnen tijdens de openingstijden. Of stuur ons een e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..